Wednesday, October 27, 2010

Blur



Mata ni dah mula rasa 'Blur'. Mungkin bila umur meningkat semuanya mula menjadi kurang. Tenaga semakin kurang, mata semakin blur ... kabur. Nafsu makan pun dah mula menurun...tapi perut makin naik. Manakan tidak excercise dah makin kurang. Macam mana lemak nak terbakar. Setakat baling bola bowling sebulan sekali apa sajalah nak terbakarnya. Bilalah nak pii buat excercise senaman Malaysia kat denai. Malam sabtu ada tarian poco-poco kat tepi hotel. Cakap aja ni memang tak pii pun.

Boss saya pernah pesan macam mana nak jaga mata. Kata beliau kalau waktu petang tu jangan dok membaca. Dekat-dekat maghrib laa tuu, hari semakin gelap cahaya tak cukup jadi betullah boleh merosakkan mata. Katanya lagi jangan membaca sambil berbaring. Bila berbaring jarak fokus mata dengan buku tidak tetap. Tau sajalah kejap ke kiri kejap ke kanan bergolek-golek atas katil. Itu pun merosakkan mata. Kalau tak rosakpun mata jadi lelap...last sekali tertidor. Jadi bila baca duduklah atas kerusi dan letak buku atas meja dengan betul.   Lagi satu nasihat beliau bila dalam kereta yang bergerak tak yah laa membaca. Tak pasal-pasal pening dan muntah. Ni nasihat pada penumpang, bukannya pemandu. Pemandu kalau membaca sambil memandu alamat lepas ni baca bil hospital laa atau tak baca dah. Orang lain yang tolong baca pulak kut. Tau sajalah baca apa.

Yang saya percaya sangat cakap boss ni bukan pasal apa, dari dulu (muda) sampai laa (tidak muda) beliau tak pakai cermin mata. Kadang-kadang keleh juga kut-kut dia pakai contact lenses. Betullah dia tak pakai contact lenses. Sayangnya petua ini, beliau seorang saja yang ikut. Semua anak-anaknya pakai cermin mata.

Hari tuu pegawai Soscho datang buat pemeriksaan di perpustakaan. Beliau nasihatkan pencahayaan yang cukup untuk pelajar membaca. Lepas nii kena laa tengok tempat yang perlu dicerah, dicerahkan.

Tambahan kepada yang boleh mem'blur'kan lagi ialah:
  1. penyakit (kencing manis dll)
  2. umur (kalau dah masuk 40an maka rabun dekat pun datang)
  3. keturunan
  4. menggunakan PC lama sangat tak reti-reti nak rest.
  5. bawa kereta tengah hari panas terik dan silau (tidak ada bukti).
  6. bawa kereta malam-malam dan kena silau cahaya kereta depan (tidak ada bukti).
  7. dan lain-lain yang saudara saudari boleh bagi komen
Untuk boss terima kasih atas nasihat.

Mata dah blur tapi otak InsyaAllah jangan dibiar ....blur.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nuffnang Ads